top of page
Keresés
  • snecim

Mit csinál egy tervezőgrafikus?

Frissítve: 2023. szept. 18.


Mindent is... na jó azért nem, de amúgy majdnem.


Komolyra véve a szót, rengeteg felmerülő kérésre nyújtunk megoldást, mint designerek. Minden egyes projektnél legyen szó egy logó, arculat, illusztráció, csomagolásterv, web design, reklámgrafika, UI (felhasználói felület) létrehozásáról, a megbízónk által kitűzött célt szem előtt tartva alkotjuk meg a kész anyagokat. Nem csak hasraütésszerűen vagy öncélúan, hanem szakmai megbeszélések alatt különböző problémákat felfedve, hatékony munkafolyamatokat követve és a képzelőerőnket hozzáadva, hogy a kitűzött határidőre megvalósítsuk azokat.


Arculat
Arculat: Banicz Balázs | Ügyfél: Hajdúsági Torma Alapítvány

A technológia gyors fejlődésének köszönhetően egyre nagyobb területen szolgáljuk ki az ügyfeleinket. Míg régebben elegendő volt egy hagyományos (nyomtatott) arculat, napjainkban elengedhetetlen, hogy a digitális térben is megjelenjen egy vállalkozás. Egy jól megtervezett reszponzív logó alkalmazkodik bármilyen arányú felületen. A megfelelő gondosággal kiválasztott betűtípus kombinációk és betűméretek pedig manapság már egy okosórán is ugyanolyan könnyen olvashatóak, mint egy óriásplakáton. A következetesen használt arculati színekről nem is beszélve… ez az egyik legfontosabb, hisz egy adott márkát már a szemünk sarkából is könnyedén felismerünk ennek segítségével.

Arculat és webdesign
Arculat és web design: Banicz Balázs | Ügyfél: Újváry Péter

Manapság szinte minden vállalkozás jelen van online is, azaz rendelkezik valamilyen közösségi média felülettel vagy egy különálló weboldallal. Az internetes oldalak létrehozásánál mindig a tartalom-vezérelt tervezési elveket követjük. Ez tömören annyit jelent, hogy nem a honlap kinézetével kezdjük, hanem elsőre a tartalmat alkotjuk meg közösen, ami majd segíti a partnereink leendő ügyfeleit eligazítani és minden kérdésükre választ adni. Miután létrehoztuk a roadmapet áttérünk a webdesign fázisra és a fejlesztő csapattal együttműködve hozzuk létre a márka arculatát követve a minden kijelzőhöz tökéletesen illeszkedő, azaz reszponzív honlapot.


UI
UI (felhasználói felület): Banicz Balázs | Márka: Árváltozás.hu

Minél több médiumra tervez egy ügyfél, annál összetettebb és egyben átlátható rendszert hozunk létre. Ezt angolul Atomic Design Systemnek hívják. Mint a nevében is benne van az ADS a legkisebb elemtől indulva, ami lehet akár egy szín, betűméret vagy egy vonalvastagság halad a komplexebb kreatívig, ami lehet például egy hírlevél vagy egy applikáció felhasználói felülete is. Minden egyes tervezésnél ennek a rendszernek az elemeihez (atomok, molekulák, organizmusok, sablonok, oldalak) nyúlunk vissza és ezekből építjük fel az újabb vizuális anyagokat. Így tud egységes és következetes lenni a megjelenés.


Illusztráció
Illusztráció: Banicz Balázs

A layoutokon és wireframeken túl létre tudunk hozni egyedi vizuális tartalmakat is mint például az illusztrációk. Ha a szöveges anyagok üzenetének megértésén szeretne könnyíteni az ügyfél, akkor egy egyedi a tartalomhoz illeszkedő rajzot készítünk. Akárcsak a művészek mi is többféle stílusban dolgozunk annak érdekében, hogy az ügyfél igényeinek megfeleljen a kész produktum. Más színpalettát, formákat és arányokat használunk egy műszaki leíráshoz és mást egy újhullámos kézműves bor címkéjéhez.


A fentiek alapján látható, hogy nagyon szerteágazó egy tervezőgrafikus munkája. Nincs két ugyanolyan munka, mert mindig változnak a megrendelők igényei, a feladat komplexitása és közben a trendek is. A közös ugyanakkor minden projektben az, hogy egy jó grafikus hatékony, kreatív és vonzó tartalom létrehozására törekszik.
Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page