top of page
Keresés
  • Szerző képeSchneider Márton

Egyedi tartalom vagy Stock? (2. rész)


A korábbi blogbejegyzésünkben már megvizsgáltuk, hogy miért lehet fontos egy vállalkozásnak az egyedi tartalom használata a marketing során. Azonban vannak olyan helyzetek és szempontok, amikor valóban érdemes elgondolkodni azon, hogy mégis stock tartalmakhoz nyúljunk vagy éppen mesterséges intelligenciát használjunk a tartalomgyártás során. Az alábbiakban néhány olyan esetet és szempontot mutatunk be, amikor az egyedi tartalom helyett alternatív megoldások is érdekesek lehetnek.


1. Költség

A legáltalánosabb üzleti felfogás alapján vizsgáljuk meg milyen esetekben érdemes beruházni tartalomgyártásba. Ha költséghatékony megoldást keresünk, mert az értékesített terméken vagy szolgáltatáson alacsony a profithányad akkor a stock tartalmak vagy a mesterséges intelligencia által generált tartalmak jó választás lehetnek.


2. Gyorsaság

Ha gyorsan kell reagálni trendekre vagy hírekre nincs mindig idő egyedi tartalmat létrehozni. Ez gyakori napilapoknál és hírportáloknál is, ahol sok esetben használnak ügynökségek által készített képeket egy-egy hír illusztrálására, de előfordulhat kereskedelmi cégeknél is hasonló eset.


PÉLDA:

Órák alatt klasszikussá vált a 2016-os Riói Olimpián a 200 méteres pillangóúszás döntőjében bronzérmet szerző Kenderesi Tamás finálé utáni nyilatkozata, amelyben a fiatal úszó azt mondta, hogy „elfáradtam, rám férne egy-két sajtburesz”. A kijelentésre rögtön reagált a Zing Burger akik Kenderesi-akcióval csábították a vendégeiket a Facebookon, amelyhez természetesen a sajtburesz volt a jelszó. Emellett Magyarország legújabb úszókedvencét is meghívta végtelen számú hamburgerre. Az amerikai étteremlánc, a Burger King ennél picit továbbment, ők a Brazíliában versenyző összes magyar sportolót vendégül látták éttermeikben országszerte.
3. Nem Specifikus Információk

Általános információk közlésére ami sem a vállalkozásra sem pedig termékeire nem specifikusak. Ilyen lehet például az ünnepi nyitvatartásról szóló információ vagy beszállítóktól esetleg más partnerektől átvett tartalmak.


Stock grafika
Stock grafika: Újévi köszöntő

4. Kis Presztízs Igény / Belső kommunikáció

Ha egy adott tartalomnak nincs közvetlen kapcsolata a vállalkozás célcsoportjával, és nincs szükség a márkaidentitás kommunikációjára, akkor a stock vagy AI tartalmak megfelelőek lehetnek.


PÉLDA:

Tegyük fel, hogy egy ételfutár vállalkozásról van szó, amely elsősorban gyors és kötetlen kiszállítással célozza meg a fiatal, dinamikus vásárlóközönséget. A vállalkozás a kényelemre, gyorsaságra és a változatos ételválasztékokra összpontosít, és nem hangsúlyozza kiemelten a luxust vagy a magas presztízst.


Ebben az esetben egy olyan marketingkampány, amely rövid távú promóciókat vagy gyors reakciókat igényel, könnyen kivitelezhető stock tartalmakkal vagy akár mesterséges intelligencia által generált tartalmakkal. Például a cég egy hétvégi különleges ajánlatot tervez, ahol a vásárlók egyedi kedvezményeket kapnak bizonyos ételekre.


A hirdetés szövege és vizuális elemei, mint például egy ízletes pizza vagy egy friss saláta, könnyen előállíthatók stock fotók vagy akár AI által létrehozott képek alapján. A cél a gyors és hatékony kampány, amely kiemeli a hétvégi akciót és a változatos ételválasztékot.


Ilyen esetekben a vállalkozásnak nincs szüksége magas presztízst kiváltó egyedi tartalomra, mivel a vásárlók az egyszerűség és a kényelem alapján választják a szolgáltatást. A gyors és költséghatékony stock tartalmak lehetővé teszik a vállalkozás számára, hogy rugalmasan és hatékonyan kommunikáljon a kampány során, anélkül, hogy túlzott erőforrásokat kellene fektetnie egyedi tartalomgyártásba.

5. Rövid távú felhasználás

Az egyedi tartalom előállítása költséges folyamat lehet. Ha egy tartalommal nem hosszú távon tervezünk, például csak Instagram story-ban használjuk és összesen 1-2 alkalommal, akkor mindenképp költséghatékonyabb kész elemeket használnunk. Természetesen ezek az elemek lehetnek korábban egyedileg gyártott tartalmak is, melyeket stock anyagokkal vagy AI által generált tartalommal teszünk aktuálissá.Stock Grafika: Instagram Story
Stock Grafika: Instagram Story

6. Fikció

Ha olyan tartalomra van szükségünk, melyek a valóságban nem létező dolgokat ábrázolnak nehéz és költséges lenne ezt egyedi tartalommal megoldani. Az AI megoldások itt kifejezetten előnyösek lehetnek, akár vizuális tartalomról akár másról van szó.


AI characters
Leonardo.ai által generált fiktív karakterek
+1 Friss Hír

A Telexen ma jelent meg egy friss hír, melyen a 404 cikkére hivatkozva mutatják be hogy a mesterséges intelligencia már a pornóiparba is beférkőzött. A mesterséges intelligencia által generált pornó, különösen idős nőket ábrázolva, új trendként terjed az online felnőtt tartalmakat gyűjtő oldalakon. Az ingyenes és fizetős platformokon is megjelentek ezek a videók, melyek valójában erotikus történeteket felolvasó, és váltakozó állóképekből összerakott tartalmak. A szakértők szerint mind a szöveg, mind a felolvasás is mesterséges intelligencia által létrejött, teljesen automatizált folyamat. Az iparági szereplők szerint ezek a tartalmak elfogadhatóak, hiszen igény van rájuk, és nem okoznak kárt senkinek. Az idős nők mellett más műfajok is népszerűek ebben a kontextusban, például a rajzfilm- és videójáték-szereplőkkel készült, szintén mesterséges intelligencia által generált pornó. A tartalomiparban dolgozók véleménye megoszló, de néhányan úgy vélik, hogy ezek a tartalmak kevésbé problémásak, mint az élőszereplős videók, melyek gyakran kényszerítésre vagy kizsákmányolásra épülnek.

Bár ez utóbbi eset különleges, összeségében fontos hangsúlyozni, hogy a tartalomstratégia nem egyetlen megoldásból épül fel. Az egyedi és az alternatív tartalomforrások kombinációja lehet a legsikeresebb minden márka számára. A vállalkozásoknak gondosan ki kell választaniuk, hogy melyik helyzetben milyen típusú tartalom használata lehet a leghatékonyabb számukra. A digitális világban való érvényesüléshez a kulcsszó a rugalmasság, az alkalmazkodóképesség és a stratégiai gondolkodás.Te milyen tartalmat használsz?

  • Mindig egyedi tartalmat használok

  • Kényelmes vagyok, szeretem a stock anyagokat

  • Én már a jövőben élek, csak az AI

  • Helyzettől függ, hogy mit használok. mindenre nyitott vagyok
Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page