top of page
Keresés
  • Szerző képeSchneider Márton

Egyedi tartalom vagy Stock? (1. rész)

Frissítve: febr. 10.

Miért fontos az egyedi tartalom egy vállalkozás számára?


A digitális marketing folyamatosan fejlődő világában komoly harc éleződött ki az egyedi tartalomgyártók és a Stock képeket értékesítő oldalak, valamint ma már a mesterséges intelligencia között is. Mivel egy vállalkozás többnyire arra törekszik, hogy minél költséghatékonyabban, de annál sikeresebben jelenjen meg a különböző médiafelületeken, ezért a tartalomtípusok közötti választás jelentősen befolyásolhatja sikerüket. Ebben a blogbejegyzésben azt vizsgáljuk, hogy milyen helyzetekben lehet érdemes egy vállalkozásnak vagy személynek az egyedi tartalom mellett döntenie ma, amikor teljesen ingyen vagy fillérekért generálhatóak képek vagy szövegek a mesterséges intelligencia segítségével is.


 

1. Egyedi termék, szolgáltatás vagy esemény

Hiába érhető el számos Stock fotó ha, egyedi termékünk vagy szolgáltatásunk van vagy egy különleges eseményt szeretnénk megörökíteni, amiről nem létezik még vizuális tartalom az internet sem fog tudni nekünk segíteni. De ha esetleg találnánk is hasonló tartalmat az nem feltétlenül tükrözi majd vállalkozásunk egyéniségét és értékrendjét. Amennyiben vállalkozásunk ilyen esetben mégis a már létező tartalmat preferálja és grafikusok vagy vágók segítségével adaptálja a tartalmat az sokat ronthat hitelességünkön. A hitelesség pedig az ügyfeleink iránti bizalom kiépítésének alapja.


Fotó: Schneider Márton | Ügyfél: Lymited.com

Eseményfotózás
Fotó: Schneider Márton | Ügyfél: ATKearney
2. Új termék bevezetése

Ugyanez a helyzet új termék bevezetése során is, hiszen ebben az esetben sem áll még rendelkezésre a termékünkről vizuális tartalom. Egy új termék esetén ráadásul különösen fontos, hogy megkülönböztető egyedi tartalmat hozzunk létre, amely differenciál majd minket a versenytársaktól.


3. Personal branding

A "personal branding" csúnyán fordítva "személyes márkát" jelent. A személyes márka egy az egyénről alkotott széles körben és általánosan elismert felfogást vagy benyomást jelenti, amelyet az egyén tapasztalatai, szakértelme, kompetenciái, tevékenységei és/vagy eredményei alapján egy közösségen, iparágon vagy a világban általában képvisel. A személyes márka alakítható, ezt a folyamatot hívjuk személyes márkaépítésnek. A személyes márkaépítés mindig is fontos volt, de a digitális érában sokkal jelentősebb szerepet kapott, hiszen az egyének egyre több személy számára elérhetőek és láthatóak az interneten keresztül.


Jó példa a személyes márkára bármelyik híres ember (színészek, zenészek, írók, politikusok), de gyakorlatilag minden embernek van személyes márkája melyet saját, szűkebb környezetében alakít.

Portréfotó
Fotó: Schneider Márton | Modell: Anna Eberg

Érthető okokból személyes márkák esetén nem is lehetséges stock képeket használni és bár a mesterséges intelligencia már képes meglévő képeink alapján újakat generálni, azok többnyire nem élethűek. Egy hiteles személyiség érdeklődésből kipróbálhatja ezeket a szoftvereket, de hosszú távon mindig is fontosabb lesz számára az egyediség akár vizuális tartalomról, akár szöveges tartalomról beszélünk. Önéletrajzhoz sem szerencsés digitálisan létrehozott képet becsatolni vagy az AI által generált szöveget bemásolni, hiszen egy interjú esetén hamar kiderülne, hogy feltuningoltuk a tartalmat.


4. A márkára szabott tartalom

Az egyedi tartalom akárcsak egy egyedi öltöny személyre szabott. A konfekcióból választható öltöny sosem fog úgy illeszkedni hozzánk mintha egy szabónál méretre készítenénk. Ugyanez vállalkozásunk esetében is igaz. Az egyedi tartalom, különösen, ha képeket vagy videókat tartalmaz csapatunkról, munkahelyünkről személyessé teszi vállalkozásunkat és ez bizalmat ad ügyfeleink és partnereink számára is.

Reklámfotó
Fotó: Schneider Márton | Ügyfél: I AM NUT OK
5. SEO

Ha fontos a vállalkozása számára a keresőoptimalizálás érdemes egyedi tartalomba beruházni. A keresőmotorok az egyedi és jó minőségű tartalmakat előnyben részesítik. Az egyedi tartalom nemcsak javítja a keresőmotorok rangsorolását, de lehetővé teszi a vállalkozás szempontjából releváns kulcsszavak megcélzását is. Ez javítja egy vállalkozás digitális láthatóságát, és több organikus forgalmat generál a weboldalra.


6. Elköteleződés és megoszthatóság

Az egyedi tartalmak a kutatások szerint több megjegyzést, megosztást és tetszésnyilvánítást generálnak, mint a stock tartalmak vagy a mesterséges intelligencia által generáltak. Ennek részben az is lehet az oka, hogy a Google és Meta rendszerei már szűrik és automatikusan lepontozzák azokat az oldalakat vagy tartalmakat amit MI által generáltak. Stock tartalmak esetében valószínűleg a személyes érintettség hiánya okozhatja, hogy kevésbé reagálunk az ilyen jellegű tartalmakra.

Reklámfotó
Fotó: Schneider Márton | Ügyfél: Sportsdirect
7. Alkalmazkodóképesség / Relevancia

Az üzleti környezet folyamatosan változik. Az egyedi tartalom rugalmasságot kínál a feltörekvő trendekhez, iparági változásokhoz vagy vásárlói visszajelzésekhez való alkalmazkodásban. Lehetővé teszi, hogy gyorsan reagáljunk, így a tartalom naprakész és releváns marad.


8. Értékmegőrzés

Bár a Stock tartalom kezdetben költséghatékonynak tűnhet, hiányzik belőle az egyedi tartalom által nyújtott hosszú távú érték. Az egyedi tartalom hosszabb távon is értékes erőforrás lesz, amely évek múltán is megkülönböztet minket versenytársainktól és megérinti ügyfeleinket.


 

Összefoglalás

Költség és az előállíthatóság gyorsasága szempontjából az egyedi tartalom vesztésre áll a Stock tartalmakkal és az MI által generált tartalmakkal szemben, azonban vannak olyan helyzetek melyeknél a magasabb költség ellenére is előnyösebb egyedi tartalmat gyártatnunk. Az egyedi tartalom a személyre szabottságon túl vállalkozása hitelességét is növeli, ráadásul a keresőoptimalizálásban is előnyöket élvez. Amennyiben hosszú távra tervez vállalkozásával mindenképpen gondolja végig, hogy melyik helyzetekben milyen tartalmat érdemes használnia és ne mindig az olcsóbb és gyorsabb megoldást válassza. Bár a stock tartalom kényelmes megoldásnak tűnhet, nem képes megragadni egy márka lényegét, és valós kapcsolatot kialakítani célcsoportjával. Ahhoz, hogy valóban kitűnjön a digitális világban, célszerű befektetni olyan egyedi tartalomba is, amely tükrözi márkája identitását, leköti a közönségét, és előre mozdítja vállalkozását.Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page